انس تروی (انس نقره، طلا و ...) یک واحد اندازهگیری است که برای وزن کردن فلزات گرانبها استفاده میشود و قدمت آن به قرون وسطی باز میگردد. بر اساس اعلام ضرابخانه سلطنتی انگلستان، یک انس تروی که پیش از همه در تروی فرانسه استفاده میشده، برابر با 31.1034768 گرم است.
تاریخچه انس تروی با اندازهگیری وزن فلزات گرانبها گره خورده است. تاکنون تمام تحقیقات برای کشف منشأ انس تروی، محققان را به سمت بازار تجاری در شهری به نام «تروآ» در فرانسه سوق داده است. در دهه 1400 میلادی، شاه هنری دوم این سیستم وزنی را به عنوان استاندارد رسمی اندازهگیری طلا و نقره در بریتانیا پذیرفت. ایالات متحده نیز در سال 1828 میلادی تصمیم گرفت از این روش پیروی کند. از آن زمان، این سیستم به عنوان یکی از پرکاربردترین سیستمهای توزین برای فلزات گرانبها در جهان شناخته میشود.
در واقع انس تروی به عنوان واحد اندازهگیری استاندارد در بازار فلزات گرانبها حفظ شده است تا اطمینان حاصل شود که در عرضه فلزات گرانبها استانداردهای خلوص و سایر معیارهای رایج، در طول زمان ثابت خواهد ماند. انس تروی غالباً به صورت اختصاری «t oz» یا «oz t» خوانده میشود. انس تروی در توزین و قیمتگذاری فلزات گرانبهایی از جمله: طلا، پلاتین و نقره استفاده میشود. بنابراین، هنگامی که قیمت فلزات گرانبها در هر انس ذکر میگردد، در واقع به انس تروی اشاره میشود. شایان ذکر است انسی که برای بیان وزن فلزات گرانبها از جمله طلا و نقره استفاده میشود با انس استاندار، تفاوت وزن دارد. انس استاندارد معمولاً برای بیان وزن اقلام خوراکی همچون شکلات و ... به کار میرود. امروزه در تمام بازارهای جهانی برای اعلام قیمت نقره و سایر فلزات گرانبها از انس تروی استفاده میکنند. بنابراین میتوان گفت: انس تروی همان انس نقره، طلا و سایر فلزات گرانبها است.
یک انس نقره سوئیس
دینامیک عرضه و تقاضای نقره چگونه است؟
طی پنج سال گذشته، میزان تقاضای جهانی برای خرید هر انس نقره با عرضه جهانی آن مطابقت داشته است. در سال 2021، تنها 23 انس نقره بیش از تقاضا، به بازار عرضه شد. تقاضای افراد برای خرید نقره به عنوان اندوختهای ارزشمند و نوعی سرمایهگذاری ایمن، میتواند بهطور چشمگیری بر قیمت این فلز، تاثیرگذار باشد. بنابراین اگر مالکیت فلزات گرانبها برای سرمایه گذاران جذابتر شود، قیمت نقره نیز میتواند به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند. از سوی دیگر، اگر نرخ بهره به شدت افزایش یابد، میتواند فشار منفی بر قیمت فلز وارد کند. علاوه بر این، فلزات گرانبها اغلب زمانی که نوسانات اقتصادی بالا است مورد توجه سرمایه گذاران قرار میگیرند زیرا سرمایهگذاران به دنبال انباشت سرمایه در زمینه هایی هستند که بهطور بالقوه میتوانند ارزش خود را حتی در بازار نزولی حفظ کنند.
جایگاه نقره در بازار سرمایه گذاری جهانی
فلزات گرانبها مانند نقره از دیرباز جایگزینی برای سرمایه گذاریهای سنتی مانند سهام و اوراق قرضه بوده اند. زمانی که شرایط سخت شده یا اقتصاد با فشارهای تورمی شدید مواجه میشود، برخی از سرمایهگذاران برای محافظت از سرمایه خود یا انجام سرمایهگذاریهای تدافعیتر به نقره روی میآورند. در واقع نقره و سایر فلزات گرانبها مانند طلا به عنوان یک محافظ در برابر تورم عمل میکنند. راههای مختلفی برای سرمایهگذاری از طریق خرید نقره وجود دارد؛ از مالکیت مستقیم آن گرفته تا مالکیت سهام در شرکتهایی که آن را تولید میکنند. در ذیل به چند مورد از بهترین راهها برای سرمایهگذاری از طریق خرید نقره اشاره شده است. البته در نظر داشته باشید که هر یک از روشهای سرمایهگذاری در نقره خطرات و مزایای خاص خود را دارند!
دینامیک عرضه و تقاضای نقره
1ـ خرید سکه، شمش و زیورآلات نقره
داشتن نقره فیزیکی، چه به صورت سکه یا شمش و زیورآلات از نظر روانی و عاطفی راهی رضایتبخش برای سرمایهگذاری در زمینه نقره است. زیرا شما آنها را در اختیار داشته و در صورت لزوم میتوانید از آنها استفاده نمایید و اگر قیمت نقره افزایش یابد، سود حاصل از افزایش قیمت نصیب شما نیز خواهد شد. اما این موضوع را در نظر داشته باشید که در صورت ایجاد شرایط فوری ممکن است نتوانید نقرههای خود را به مبلغ مورد نظر بفروشید. علاوه بر این در صورت خرید سکههای کلکسیونی یا زیورآلات نقره، شما در واقع مبلغی بیش از ارزش هر انس نقره معمولی پرداخت خواهید کرد که در زمان فروش باید آن را مد نظر قرار دهید.
2ـ خریداری نقره از ETF های موجود در بورس
اگر نمیخواهید مستقیماً نقره فیزیکی داشته باشید، میتوانید یک صندوق قابل معامله در بورس (ETF) که مالک نقره فیزیکی است خریداری کنید. در این صورت با افزایش قیمت، پاداش بالقوهای برای داشتن نقره کسب خواهید کرد. ETF ها مزیت دیگری نیز دارند و آن این است که شما میتوانید نقره خود را به قیمت بازار (بهترین قیمت روز) بفروشید و از این نظر پشتوانه نقدینگی بالایی دارد. امکان فروش نقره موجود در ETFها در هر روزی که بازار سهام باز است، فراهم میباشد. اگرچه مانند طلا و سایر کالاها، بازار نقره نیز ممکن است در دورههای کوتاهی شاهد بیثباتی شود، اما با یک ETF میتوانید از برخی از بزرگترین خطرات داشتن نقره فیزیکی، یعنی خطر سرقت، عدم نقدینگیِ سریع و قیمتگذاری ضعیف در زمان معامله اجتناب کنید.
جایگاه نقره در بازار سرمایه گذاری جهانی
3ـ خرید سهام معدن نقره
شما میتوانید با داشتن سهام شرکتهایی که این فلز را استخراج میکنند، از بازار رو به رشد نقره استفاده کنید. با داشتن ماینر میتوانید از دو طریق سود ببرید. اولاً اگر قیمت نقره افزایش یابد، درآمد شرکت نیز افزایش خواهد یافت. در واقع، سود استخراجکنندگان نقره سریعتر از قیمت نقره در بازار افزایش مییابد. دوم، ماینرها میتواند تولید را در طول زمان افزایش داده و از این طریق سود خود را افزایش دهند.
در نظر داشته باشید که برای خرید سهام معادن نقره و سرمایهگذاری در این زمینه، مهم است که تجزیه و تحلیل گستردهای در مورد شرکت مورد نظر انجام دهید تا مطمئن شوید که سهام یک شرکت با کیفیت بالا را خریداری میکنید. سرمایهگذاری در بسیاری از شرکتهای ماینر ایمن نیست زیرا برخلاف ادعاهایشان برخی از آنها هنوز حفرهای در زمین حفر نکردهاند، چه رسد به استخراج نقره از معدن! به علاوه، از آنجایی که سود این شرکتها به قیمت بازار نقره بستگی دارد، سهام شرکتهای استخراج نیز میتواند همچون بازار نقره دچار نوسان شود.